Testler Sağlık Egitim Adalet e-Ticaret Tarım Yönetim
ilt
üye
Google PageRank Checker
COVÄ°D-19 EVDE SAÄžALTIM
ok

Önce Video-1 ve Video-2 videolarını bir izlemenin yararı olur.
Video-1 bir simülasyon benzeri çaba olmuş, virüsün etki fiziği biraz ortaya konmuş. Kaç virüs girerse kaçı öldürülür, kaçı kalır ve çoğalır, hangi aşamada hangi şikayetler başlar görülemiyor ama hiç yoktan iyi.
Video-2 özellikle izole durumdaki hastanın yatıp kalmamasını, belli bir miktar hareket ve öksürme çabası ile aktif mücadeleyi vurguluyor.
Sn. Atalay konuyu çok güzel anlatmış, fazlası var pek de eksiği yok dense doğru olur. Covid-19'un şu an ancak palyatif sağaltımı var. Bir anlamda nefes alamaz duruma gelmiş kişiye zorla nefes veriliyor ve sağlık durumu denetim altında oluyor; daha fazlası da pek olası değil. Bu evde yapılabilir mi sorusunun yanıtı da maalesef hayır, ama her yılanın bir de sarılanı olunca sarılınacak yılan da bulunmuyor; zorda kalınca başa gelen de çekiliyor.
Bir kez daha hastaneye başvurunun zorunlu olduğu halleri sıralamak doğru olur:
Ciğerlerden (öksürük,balgam ile) kan gelmesi.
Mavimsileşmiş dudaklar veya yüz (oksijen yetersizliği).
Göğüste şiddetli ve sürekli ağrı veya basınç.
Nefes almada aşırı güçlük (nefes almak yırtınmak, nefesini tutmadan konuşamamak, şiddetli hırıltı, burun deliklerinde alevlenme gibi).
Yeni oluşan yönelim bozukluğu (kafası karışık olmak, bilinç bulanıklığı).
Bilinçsiz veya uyanması çok zor durumda olmak.
Hem üşür hem de terlerken derinin de solgun olması.
Çökmek, bayılmak.
Deride üzerinden hafif bastırarak bir bardak yuvarlandığında kaybolmayan kızarıklık.
Geveleyerek konuşma veya konuşma güçlüğü (yeni veya kötüleşen).
Yeni veya kötüleşen nöbetler.
Düşük tansiyon belirtileri (ayakta durmak için çok zayıf, baş dönmesi, üşüme hissi, soluk, nemli cilt).
Dehidrasyon (kuru dudak ve ağız, fazla idrar yapmama, çökük gözler).
Bu belirtiler var iseler hastaneye başvurulmalı, ücretiz hizmet veren hastaneler yoğunluk nedenli kabul edemez durumda iseler, ücretli hizmet aranmalı. Ya parasal kaynak, ya da ödenebilir ücretle hizmet veren kaynak bulunamaz ise, iş başa düşüyor. Bereket ülkemizde aile bağları hala güçlü.
Evde yapılacaklar konusuna sağıklı, tıbbi dayanaklı ekler için doğrusu 2 gün zaman harcadım ve sonuçta yaptığım hayır ürküttüğüm kurbağaya değmedi, Sn. Atalay çok mütevazi davranmış. Baktıklarım arasında elle tutulur olanları ise aşağıda paylaşıyorum.

Gerçekte Google'dan hareketle bakılacak tüm sayfalar needeyse bire-bir aynı şeyleri söylüyorlar. Sağ üstte 2. sırada görülen "SelfCheck" adlandırılmış kaynak bir değişik sayfa. Kişinin kendisinin ya da yakınlarının durumlarının değerlendirilmesine yönelik bir test veriyor. Bu testin kodlarını da veriyor ve dilimize çvirerek uygulanmasını sağlamak olası. Sorun şu ki bizde fazla seçenek yok, ya bir olasılık hastane kabul edecek, ya da iş başta.
NHS şunları öneriyor:
Yüksek ateşiniz varsa, iyice dinlenin ve dehidrasyonu önlemek için bol sıvı tüketin (su en iyisidir), çişiniz açık sarı ve berrak olana değin için. Ateşi düşürmek için gerekirse parasetamol veya ibuprofen alın.
Öksürüğünüz varsa sırt üstü yatmamak en iyisidir, yan yatın veya daha da iyisi dik oturun. Öksürüğü hafifletmek için bir çay kaşığı bal içmeyi deneyin (12 aydan küçük bebeklere bal vermeyin). Bunlar işe yaramazsa, öksürük tedavileri hakkında tavsiye almak için bir eczacıya başvurabilirsiniz, ancak eczaneye bizzat gitmeyin.
Nefessiz kalıyorsanız odanızı serin tutmanızın yararı olabilir. Isıtmayı kısmayı veya bir pencere açmayı deneyin. Virüsü yayabileceğinden fan kullanmayın. Nazikçe bir mumu üflermişsiniz gibi dudaklarınız bir arada, burnunuzdan yavaşça nefes alıp ağzınızdan dışarı verme ye çalışın. Sandalyede dik oturun; omuzlarınızı gevşetin, kamburlaşmadan hafifçe öne doğru eğilerek - ellerinizi dizlerinizin üstüne veya sandalye gibi sabit bir şeye koyarak kendinizi destekleyin. Panik yapmayın, bu olumsuz etki yapar. Nefessizlik daha ciddi bir koronavirüs enfeksiyonunun işareti olabilir, sağlık kurumlarını bir kez daha deneyin.
Patient dinlenmeyi ve eczaneden alınabilir/ısmarlanabilir ilaçları; ağrı kesicileri, ateş düşürücüleri, öksürüğü önleyicileri, nefes açıcıları (bronkodilatör) öneriyor.
UMMS buhar solunmasını, olası ise nebülizör kullanarak buhar solunmasını, tuzlu su ile gargarayı, soğuk dondurma gibi şeyler yenmesini ve ağzı/boğazı nemli tutmak için pestil, sert şeker vb.lerinin emilmelerini öneriyor.
UMMS ek sayfası nebülizörün özenle kullanılmasını çünkü virüsleri havaya dağıtacağını aktarıyor, atlatma süresinin kısalması için Çinko ve C vitamini öneriyor.
NYP pals oksimetre kullanımını ve oksijenin %95 altına düşmesi durumunda tıbbi yardım talebini vurguluyor.
CDC izolasyon ve hijyeni vurguluyor.
WHO 4-5 sayfalık bir bilgilendirme yazısı ortaya dökmüş, ama içi pek de dolu değil maalesef.
UN dokumanı evde sağaltım ile ilitili pek bir şey içermiyor.
Kanada dokümanı evde sağaltımın ayrıntıları hakkında pek bir şey içermiyor.
HSE sigara içilmesin diyor ve enflamasyona karşı ilaç ayrıntısı veriyor:
ibuprofen - marka adları: Nurofen, Actiprofen, Advil, Brufen, Brupro, Buplex, Easofen, ve Fenopine.
Ibuprofen jel için olası adlar: Nurofen, Melfen, Phorpain, Ibugel ve Ibuleve.
naproxen – marka adı: Naprosyn.
diclofenac – marka adları: Voltarol, Diclo, Diclac, Cataflam, Difene ve Flector.
Bu durumda Sn. Atalay'ın yazısına ağırlık vermek, orada belirtilenleri olabildiğince uygulamak ve üstte verilen bazı ayrıntı bilgileri de çorbaya tuz diye katmak oldukça sağlıklı bir yaklaşım olur; bu hastalığa sağlıklı yaklaşım da bu koşullarda ancak bu kadar olur. Allah maddi olanağı kısıtlı olanlarımıza acısın..

ok
ok

Bu kısımda bilimsel olarak söylenenlerden anladıklarımı özetlemeye çalışacağım. İlk olarak yanda resmi görülen bizim hekimlerimizin bir yayınından söz etmek doğru olur.
Hekimlerimiz rekabeti iyi anlamışlar ve aceleci davranmışlar. Bir anlamda son durum ile ilintili bilgilerin verilmesleri daha doğru olacağı için bu yayın yalnızca bir övünç olsun, orada da kalsın.
WHO dokumanı içerisinden erişilebilir "WHO-2019-nCoV-SARI_treatment_center-2020.1-eng.pdf" güzel hazırlanmış, ama bir sağaltım merkezinin kurulması üzerine. Buradan evde izolasyon konusunda çıkarsamalar olası, ama ev var evcik var. Her evde bunları uygulamak çok zor.
Medscape makalesi ve ardılları güncel yazılar. Bunlardan belli parçaları burada aktarmanın yararı olabilir.
22 Ekim 2020 itibariyle, antiviral bir ajan olan remdesivir, COVID-19 tedavisi için onaylanmış tek ilaçtır. Hastanede yatan yetişkinlerde ve en az 40 kg ağırlığındaki 12 yaş ve üstü çocuklarda COVID-19 hastalığının tedavisi için endikedir. Bu ilacın 3,5 kg ila 40 kg arasındaki pediatrik hastaları veya en az 3,5 kg ağırlığındaki 12 yaşından küçük çocukları tedavi etmek için bir acil kullanım izni (EUA) yürürlükte kalmaktadır .
FDA, 9 Kasım 2020'de SARS-CoV-2'nin bir proteinine karşı yönlendirilen bir monoklonal antikor olan bamlanivimab için acil kullanım izni (EUA) yayınladı. EUA, bamlanivimab'ın hafif-orta dereceli koronavirüs hastalığının tedavisi için uygulanmasına belli koşullarda izin veriyor .
Antikor karışımı, casirivimab ve imdevimab için bir başka EUA, 21 Kasım 2020'de FDA tarafından yayınlandı.
Baricitinib'i takviye oksijen, invaziv mekanik ventilasyon veya ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) gerektiren 2 yaş ve üzeri hastanede yatan hastalarda şüpheli veya laboratuvarca doğrulanmış koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) tedavisi için remdesivir ile kombinasyon halinde kullanılmak üzere 19 Kasım 2020'de bir EUA yayınlanmıştır.
Ventilasyonlu ve kritik hastalar için gerekli olan ilaçlar ve KOAH veya astım için kullanılan inhalatörlerin yaygın kullanımı talep edilmektedir ve pandeminin de gösterdiği gereksinim sıkıntı oluşturmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü doğrulanmış COVD-19 vakalarının standart bakıma veya dört aktif tedavi kolundan birine (remdesivir, klorokin veya hidroksiklorokin, lopinavir / ritonavir veya lopinavir / ritonavir artı interferon) randomize edildiği SOLIDARITY adlı iddialı bir küresel girişimde bulunmuştur. 4 Temmuz 2020 itibariyle, hidroksiklorokin, klorokin veya lopinavir / ritonavir içeren hastanede yatan hastalardaki tedavi kolları, standart bakıma kıyasla, mortalitede çok az azalma gösterdiği veya hiç gösteremediği için bu ilaçların kullanımı kesilmiştir.
Antiviral ilaçlardan Remdesivir hasta sağaltımında olumlu etkileri görüldüğü için önerilmektedir.
Molnupiravir ve Favipiravir elan testleri süren antivirallerdirler.
Daha ayrıntılı bilgi bu Medscape makalesi içerisinde bulunmaktadır, ve bu bilgilerin de evde sağaltım çabasında olanlara pek de önemli yararlarının dokunması beklenemez.


ZİYARETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ; YARARLI OLDUĞUMUZU UMUYORUZ.
BÄ°ZE ismail.german@test-dr.com ÃœZERÄ°NDEN HER ZAMAN YAZABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z.
...
© 2020 , Ä°smail GERMAN. HER HAKKI SAKLIDIR
PLEASE PREFER GIVING LINK IF THAT SUFFICES

 YARARLANILAN KAYNAKLAR
Medical Dictionary
SelfCheck
NHS
Patient
UMMS
NYP
CDC
WHO
UN
Kanada
HSE
 YAYILMA
TabipAc
BBC
WHO
 KORUNMA/PROFÄ°LAKSÄ°
NIH
DOVEPRESS
ScienceDir
MedRxiv
 DÄ°LÄ° Ä°NGÄ°LÄ°ZCE OLANLAR
ADA
FamilyDoctor
Ä°sabelle
AskMD
SymCat
HealthLine
MayoClinic
Skinsight
Symptomate
WebMD
YourMD
iTriage
Dr. Schüler
Simplify
 TIBBÄ° SEMPTOMLAR LÄ°STESÄ°
Wikipedia
MedicineNet
RxList
NHS