Testler Sağlık Egitim Adalet e-Ticaret Tarım Yönetim
ilt
üye
Google PageRank Checker
COVİD-19
ok

WSJ'a göre:İşin Şakası Yok

Bu senenin ilk günlerinde Erdoğan Cengiz ve Birol Tok ile Üsküdar Orduevi'nde buluşmuş ve kalabalık nedeniyle bahçede oturmuştuk; kahramanlar gibi otururken de grip vb. hastalıklardan yaşıma rağmen korkmadığımı söylemiştim. Büyük lokma ye, büyük konuşma demişler.
Şubat sonuna doğru bir sert grip yakaladı, ciğerlerim sökülüyor dedim, bu grip değil dedim,çektim ve de atlattım; arkasından da Korona geldi. Yaşadığım sert gribe rağmen pek de ciddiye almadım, taa ki eskiden boks yapmış bir tıp profesörünün anlattıklarını okuyana değin. Okudum ve de paylaştım, ardından bir de Koronavirüs testi yaptım, ama işin ciddiyetini hala anlamamıştım.
Zaman anlattı, Seyhun Altunbay'ın iki iletisi iyice anlattılar. Onları da Facebook'ta paylaştım, çünkü "İş başa, gayret dayıya düşer." imaları gayet de yerinde idi, ama 2 eksik husus yine de kalıyordu:
1. Facebook zaman tünelinde arama seçeneği dahi kullanılsa bir iletiyi bulmak oldukça zor oluyordu.
2. Anlatılar kişiseldiler, bilimsel ireleme, en azından ilk evre irdeleme ve daha iyi bilgilendirme gerekiyordu.
Bu sayfa ve ardılları bu amaçla yazıldılar; cep telefonu kullanımı yaygınlığı nedeni ile de duruma uygun yazıldılar.

ok

Herkese Merhaba; (Bu bir yaşanmış gerçek bir hikayedir... Lütfen dikkatli okuyalım ve değerlendirelim...)
Dört arkadaş, yaklaşık 3 hafta süren bir Covid 21 hastalık süreci yaşadık, bir haftayı hastanede geçirdim, tamamen iyileştim. Bir arkadaşımız hala hastanede tedavi görüyor. Bu durum başımıza geldiğinde bilgilerimizin ne kadar yetersiz ve eksik olduğunu anladık. Covid maalesef ki artık hepimizin evlerine yaklaşmış durumda, webdeki bilgiler bölük pörçük, şahsi bilgilerimiz yetersiz kaldı, ne yapacağımızı şaşırdık. Aynı şeyleri yaşamamanız için tecrübelerimizi paylaşmak istiyorum.
BULAŞMA
Kapalı alanlarda başka insanlarla birlikte olmanız, maskeli olsanız dahi mikroba maruz kalmanıza sebep oluyor. Eğer kapalı alanda az kalırsanız az mikrop alıyorsunuz, çok kalıyorsanız daha çok mikrop alıyorsunuz ve mikrop seviyesi bir limit noktasına geçerse bağışıklık sistemi yetersiz kalıyor hasta oluyorsunuz. Yani Covid elektrik çarpması gibi oldu ya da olmadı denecek bir şey değil. Virüs olan bir ortamda maskeli de olsanız virüse az veya çok maruz kalıyorsunuz.
KORUNMA
Başkalarının olduğu kapalı ortamlarda olabildiğince az kalmak. Örneğin markete gittiniz uzun uzun oyalanmamak alışverişi tamamlayıp hızlıca çıkmak, birkaç yerden sonra artık kapalı ortamlara girmeden vücudun varsa aldığı az orandaki mikrobu uzaklaştırmasını beklemek.
Her gün üst üste kapalı alanlara girmemek
Olabildiğince toplu ulaşım kullanmamak
Kapalı alanlarda çift maske kullanmak
HASTALIK İŞARETLERİ
Covid belirtileri gripten farklı. Covid olduğunuzu anlamak için grip semptomları veya yoğun öksürük beklemeyiniz. Yoğun öksürük ancak Covid’in ilerideki safhalarında ortaya çıkan bir şey.
İlk görülen şey ateş, terleme, adale - eklem ağrıları ve yorgunluk.
Vücudunuzun neresinde bir problem varsa öncelikle o bölgelerinizde yoğun ağrı oluşuyor. Adaleleriniz ağrıyor, bazısının bacakları diğerinin başı, kolları ağrıyor. Ateşiniz başta fazla olmasa bile aşırı terleme moduna geçiyorsunuz.
İlk hafta bu belirtiler az olduğu için kendinize Covid’i yakıştıramıyorsunuz test te yaptırmıyor evde dinleniyorsunuz. Öksürük henüz yok. Gerçi biz direkt temaslı arkadaşımızın yakalandığını öğrenince hemen test yaptırıp durumumuzu hemen öğrenip tedaviye başlamakta gecikmedik, ama sizler bilmediğiniz bir ortamdan alırsanız belirtilerden Covid olduğunuzu anlamayabilirsiniz bu nedenle belirtileri detaylı anlattım.
Eğer iyileşmeye dönmezse hastalığın ağır seyri asıl ikinci hafta başlıyor. Ağrılar acıya dönüşüyor adeta tüm vücudunuza bıçaklar saplanıyor. Bazılarında yoğun öksürük başlıyor. Vücut oksijensiz kalıyor ama nefessiz kalmadığınız için bunu anlayamıyorsunuz.
İnsan vücudu; kandaki oksijen seviyesinin düşmesinden değil karbondioksit seviyesinin yükselmesinden dolayı nefes alma ihtiyacı hisseder. Covid yüzünden kanınızdaki oksijen seviyesi; limit olan %95 in altına iniyor ama anlamıyorsunuz. Bu da bir süre sonra organların çalışmasını bozuyor ve kalp krizi geçirip gidebiliyorsunuz. Benim seviyem %92 ye diğer arkadaşımın ki %86 ya kadar düşmüştü, o seviyede baygınlık geçirdi.
TEST
İki tür test var. Yapılması gereken sürüntü de denilen PCR testi. Boğaz ve burun deliklerinden alınan salya incelenerek bulunuyor. Bu test sonuçları doğru veriyor. Bu test bazı özel hastanelerde yapılıyor, fiyatı 350 TL. 250 – 500 TL arasında fiyatlar da var. Devlet hastanelerinde ücretsiz ancak yoğunluktan devlet sistemi kilitlenmiş durumda.
Bir test daha var, o da kandan bakılan antikor testi. Bu test sadece önceden geçirip vücudunuz antikor ürettiyse onu gösteriyor ve bize lazım olan bu değil. Bunun doğruluk oranı %60 civarında.
Covid testi; belirttiğimiz gibi var ya da yok şeklinde bir test değil, belirli bir aralığın altında virüs almışsanız negatif, belirli bir aralığın üstünde ise pozitif olarak değerlendiriliyor. Yani sizin testiniz negatif çıktıktan birkaç gün sonra pozitife dönebilir, o arada virüs vücudunuzda çoğalıyordur.
Negatif çıksanız dahi semptomlarınızı takip edin, devam ediyorlarsa birkaç gün sonra yeniden PCR testi yaptırın. Tersi mümkün değil yani pozitif çıktıysanız negatif olamazsınız.
Covid testi sonucu 24-48 saat arasında çıkıyor. Test sonuçları bakanlık tarafından onaylanıyormuş bu nedenle bu kadar uzun sürüyormuş.
TEST SONUCUNU NASIL ÖĞRENECEKSİNİZ
Pozitif çıkarsa cep telefonunuza bir SMS geliyor oradan öğreniyorsunuz ama negatif çıkarsa öğrenmenin tek yolu var o da ENabız uygulamasını cep telefonunuza indirip kaydolmak. ENabız’da test sonuçlarım diye bir yer var, eğer önceden onay verdiyseniz sadece Covid değil tüm hastanelerde vermiş olduğunuz testleri orada görebilirsiniz. PDF formatıyla test sonucunuz oraya kaydedilecek.
Ayrıca HES uygulamasını da indirmenizde yarar var, karantina sürenizi de oradan takip edebileceksiniz.
TEDAVİ
Eğer pozitif çıkarsanız 14 gün karantinaya girmiş oluyorsunuz yani evden çıkmanız yasak. Asıl problem burada başlıyor.
Normalde bir hastalık geçirseniz, diyelim kalp krizi, kızamık, yaralanma, KBB, yapacağınız şey belli, hemen bir hastanenin aciline gidersiniz, sizi yatırırlar tedavi görmeye başlarsınız, ilaçlarınız verilir. Covid de durum öyle değil. Sabah uyanıp Enabız’a baktınız Covid pozitif olduğunuzu öğrendiniz, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz evden çıkmanız yasak, evde başkaları da var, onların da artık çıkması yasak! nasıl bir tedavi yapılacak?

Öncelikle odanızın ve imkân varsa tuvaletinizin, yemek kaplarınız vs her şeyinizin diğerlerinden ayrılması lazım. Zaten sizinle beraber ev sakinleri de otomatikman karantinaya girmiş oluyorlar onlar da 14 gün boyunca evden çıkamayacaklar. Bunun detayına girmeyeceğim. Telefonunuza Sağlık Bakanlığından bir SMS gelecek ve 48 saat içinde adresinize ilaç getirileceği söylenecek. Japonya’da bulunmuş, gribe karşı kullanılan 10 yıl mazisi olan Favira adlı ilaçtan bir kutu kapınıza bırakılacak. 5 gün boyunca bu ilacı alacaksınız. İşte tüm tedaviniz bu. Koca Covid den kurtulmanızın size verilen tek yöntemi bu. Aslında hiç değil, aşağıda detaylı anlatacağım.
Favira denilen bu ilaç piyasada yok, devlet direkt ithal etmiş ve evinize yolluyor. Hastanelere de veriyor. Esasında bu ilacın dozu 10 gün ama ilaç sayısı yetersiz olduğu için 5 günlük doz verebiliyorlar. O arada ihtiyaç duyarsanız arayabileceğiniz yer 112 acil servis, onlar Covid birimine yönlendirecekler birkaç kez birkaç saat hatta kaldıktan sonra burası bitmiş diyerek vaz geçeceksiniz zaten.
Aile hekimliğiniz de iletişimde bulunabileceğiniz diğer bir merci, telefonlarını bulundurun mutlaka. İmkanları kısıtlı dahi de olsa ellerinden gelen yardımı yapmaya çalışıyorlar.
KENDİ TEDAVİNİZ İÇİN YAPMANIZ GEREKENLER
Öncelikle Favira denen bu ilacın pek çok vakada yeterli olmadığını belirtelim. Başka önlemler de almanız gerekiyor;
1. Kandaki oksijen seviyesini parmaktan ölçmeye yarayan bir ölçüm cihazı getirtin. Oksijeninizi günde dört beş kez ölçün, eğer %95 in altına inerse derhal bir hastaneye giderek tedavinize devam edin. Basit elektronik bir alet. Mandal gibi parmağınıza tutturunca birkaç dakikada hem O2 seviyesi hem de nabız ölçümü yapıyor. Pulse Oksimetre.
2. Eğer %95 in altındaysanız hastaneye başvurun demiştik ancak İstanbul'da gerek özel gerekse devlet hastaneleri hayati olmadıkça hasta kabul edebilecek durumda maalesef değiller. Böyle bir durumda evinize oksijen tüpü getirtin. Sanırım web de bu da var.
3. Hemen bir ateş ölçer getirtin, koltukaltı en garantilisi. Günde on on beş kez ateşinizi ölçün bir kâğıda gün ve saatlerini kaydedin.Ateş Ölçer Eğer ateşiniz düşmüyorsa daha kötüsü, artmaya devam ediyorsa vücudunuz enfeksiyon oluşturmuş demektir çanlar çalmalı, ateş 38’i geçerse hemen bir hastaneye kendinizi atın.
4. Bol C-D-E vitamini, bağışıklık güçlendirici ilaçlarla evi doldurun, normal dozların üzerinde kullanmaya başlayın. Bol sıvı, su, maden suyu ve probiyotik (Ayran-yoğurt-kefir) tüketin.
5. Covid de kanda pıhtılaşma en önemli olgulardan bir tanesi. Kan sulandırıcı iğne kullanmanız gerekiyor. Aspirin veya Coraspin şu aşamada yeterli olmuyor, günde bir kez iğne yapılması gerekiyor. Clexan 0,6cc veya Oxapar 0,6cc, ı reçetesiz olarak eczaneden alabilirsiniz. Ben kendime iğne yapamam dediğinizi duyar gibiyim ama bunların iğneleri küçük ve ince, fark etmeden yapabiliyorsunuz, başka çare de yok.
6. Covid hastalığında ilk hafta rahat geçiyor, hastalık ikinci hafta hafiflerse mesele yok ama asıl ikinci hafta ağırlaşıyor. Ağırlaşmaya başlarsa artık alarmda olmalısınız, çünkü muhtemelen “Sitokin Fırtınası” denilen şeyin etkisine kapılmış olabilirsiniz. Vücuttaki Covid mikrobu; genel olarak 10 günde ölüyor ama bağışıklık sistemimiz bunu anlamadan vücutta kendi başına savaşmaya devam ediyor. Buna “Sitokin Fırtınası” deniliyor. Koronavirüsü yenen profesör. 7. Eğer öksürük ve ateş devam ediyorsa aşağıdaki kısmı dikkatle okuyun;
· Saldırı sonrası zatürre en yoğun görülen hastalık. Diğer saldırılar ise beyin, iç organlar, böbrekler, mide, karaciğer gibi yerlere kendi bağışıklık sistemimiz tarafından yapılan saldırılar.
· Bu durumu bir türlü iyileşemememizden, ateşimizin düşmemesinden, hatta artmasından, yorgunluk ve halsizliğimizin devam etmesinden anlıyoruz.
· Böyle bir durumda derhal bir hastaneye başvurup full kan testi (Tam kan sayımı), CRP, Ferritin, D-Dimer e baktırtmanız lazım. CRP çok önemli, (C-reactive protein) çünkü vücuttaki iltihap derecesini anlamamızı sağlıyor eğer ileri derecedeyse antibiyotik tedavisine başlanmalı ve direkt damar yolu ile verilmeli.
· Akciğer tomografisi (BT) de mutlaka çektirmelisiniz. Çünkü Covid in sebep olduğu Sitokin fırtınası en çok akciğerlerde zatürre yapmak suretiyle ilerliyor. Akciğerlerde buzlucam dokusu tabir ettikleri bir doku oluşuyor, bir tür iltihap ve tomografi ile görülebiliyor.
HASTALIK SONU
· Eğer ağırlaşıp hastaneye başvurmadıysanız devlet 10 günde otomatikman iyileştiğinizi var sayıyor.
· Karantinanız otomatik olarak bitiyor, negatife döndü mü diye bir daha test yaptırma hakkınız yok.
· Eğer negatif olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız özel bir hastaneye gidip 350 TL karşılığı test yaptırabilirsiniz.
· Test negatif de çıksa vücudunuz oldukça yorgun düşmüş ve birkaç kilo vermiş olacaksınız. Önümüzdeki birkaç haftanın spor yapmadan, yorulmadan, dinlenerek geçirilmesi önemli.
· Bu dönemde vitaminlere ve kan sulandırıcı iğneye devam edilmeli ancak riskli sporlar yapılmamalı, yaralanmalardan korunulmalı.
BAĞIŞIKLIK
· Covid geçiren bir kişi aşılanmış oluyor artık bulaştırıcılığı kalmadığı gibi kendisine de bulaşma olasılığı oldukça düşük.
· Yine de önlemlerini alarak hayatına devam etmeli çünkü binde bir de olsa ikinci kez yakalanan hastaların olduğu da belirtiliyor.
Özhan Atalay
Not : Biz orta şiddette geçirdik, daha ağır veya hafif geçen durumları bilmiyoruz.
Bu yazının tıbbi bilgiler veya yasal durumlar ile çeliştiği noktalar olursa elbette otoritelerin gösterdiği yönde ilerlemek gerek. Bizimki daldan düşen birilerinin tecrübe paylaşımıdır. Yazıyı olabildiğince yaymanızda da yarar var, kime lazım olacağı hiç belli olmaz

ok

Doktor grubumdan gelen mesajdır..
Herkese Merhaba,
Sizleri genel durumdan haberdar etmek istedim..
Pandemi çok şiddetli bir şekilde devam ediyor.. Bir çoğunuzun evinde veya yakınında Corona artık var...Su anda özel hastanelerde Corona hastaları için yer bulmak imkansız.. Sadece YOĞUN BAKIM için 200+ hasta özel hastanelerde sırada...
Bir çok özel hastane doktoru da maalesef Corona oldu...
Yani özetle corona olursak büyük ihtimalle evimizde tedavi olacağız..
Tedavi protokolu değisti..
Artık Corona + olan hastaya devlet favipiravir gönderiyor.. Ama rutin akciğer tomografi artık çekilmiyor..
Biz ne yapacağız..
Eğer sizde veya evinizde enfeksiyon yok ise, yani corona (-) iseniz, lütfen çok ciddi korunmaya devam edin..
Evinizde Corona (+) biri var ise 24 saat içinde devlet ilacı ( favipiravir) yolluyor, eğer ilaç gelmezse lütfen takip edin ve aldırın ilacı.
Coronalı kişi derhal izole edilmeli... Yani odaya kapanacak.. Yemeği vs tepsi ile kapı önüne koyun.. Tuvaletleri ayırın..
Hasta odasını devamlı havalandırsın, mümkünse yastık yüzleri her gün çarşafları 3 günde bir değiştirin..3 günde 1 diş fırçasını değiştirsin...
Evde herkes maske takmalı ve ev devamlı havalandırıp dezenfekte edilmeli.. Tüm bardak çatal vs... muhakkak bulaşık makinasında yıkanmalı..
Ev halkı , evdeki hastanın semptomları başladığı günden 5 gün sonra ve tekrarı 3 gün sonra PCR testi yaptırmalı...
Coronalı hasta...
Ateş ( olsun veya olmasın)için Minoset 6 saatte bir verilecek..
*Hastanın muhakkak akciğer tomografisi çekilerek akciğer tutulumu var mı bakılmalı..
* Muhakkak Hemogram, Crp, Ferritin, D-dimer ve LDH bakilarak tüm sistemleri bir genel görmeli..
* Pulse oximetre ( sizlere evinizde bulundurmanızı önermiştim.. yok ise eczaneden alın lütfen) ile hasta kan oksijen değerini günde 3-4 defa ölçmeli...
Kan ve tomografi neticelerine göre kan sulandırıcı, antibiyotik, kortizon tedavisi uygulanabiliyor..
Biz doktorlar bu duruma geleceğimizi zaten üzülerek öngörüyorduk ve bu noktaya gelmemek icin herkesi çok uyardık..
Maske takmak gibi basit bir önlemi bile almakta zorlanıyoruz...Genclerimizi kontrol altına almakta zorlanıyoruz.. Lütfen ailenize bu işin ciddiyetini anlatın, sakın gevşemeyin ve ev sakinlerinin gevşemesine izin vermeyin..
Virüsün bulaşıcılığı çok arttı.. Ve zarar verme kapasitesi ayni şiddeti ile devam ediyor.... Düzinelerle hasta kaybediyoruz...
Herkes aklını basına almalı ve gereksiz misafirlik, seyahat vs kesinlikle yapmamalı.. Kalemize, evimize lock- down biz uygulamalıyız..
C Vit, Çinko ve D-vit almaya devam edelim...

ZİYARETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ; YARARLI OLDUĞUMUZU UMUYORUZ.
BİZE ismail.german@test-dr.com ÜZERİNDEN HER ZAMAN YAZABİLİRSİNİZ.
...
© 2020 , İsmail GERMAN. HER HAKKI SAKLIDIR
PLEASE PREFER GIVING LINK IF THAT SUFFICES

 YARARLANILAN KAYNAKLAR
Medical Dictionary
Wikipedia
CDC
WHO
MayoClinic
CNBC
ScMag
Nature
Harvard
MNT
Axios
 DEĞERLENDİRME SAYFALARI
OpenMD
NHCPS
MedFut
 DİLİ TÜRKÇE OLANLAR
Test-Dr.
 DİLİ TÜRKÇE DE OLABİLENLER
Sypmtomate/Türkçe
 DİLİ İNGİLİZCE OLANLAR
ADA
FamilyDoctor
İsabelle
AskMD
SymCat
HealthLine
MayoClinic
Skinsight
Symptomate
WebMD
YourMD
iTriage
Dr. Schüler
Simplify
 TIBBİ SEMPTOMLAR LİSTESİ
Wikipedia
MedicineNet
RxList
NHS