Testler Sağlık Egitim Adalet e-Ticaret Tarım Yönetim
ilt
üye
Google PageRank Checker
OBURLUK
ok

Şişmanlık aşırı miktarda yağın beden üzerinde tutuluyor olmasını içeren karmaşık bir hastalıktır ve yalnızca kozmetik bir sorun değildir. Kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve bazı kanserler gibi diğer hastalıklar ve sağlık sorunları riskini artıran tıbbi bir sorundur. Yukarıda sayılanlara ek olarak aşağıdakiler de oburluk ve kiloluluğa neden olabilirler:
Gebelik: Hamilelik sırasında kilo alımı yaygındır. Bazı kadınlar bebek doğduktan sonra bu kiloyu vermekte zorlanır. Bu kilo artışı kadınlarda obezitenin gelişmesine katkıda bulunabilir. Emzirme, hamilelik sırasında alınan kiloları kaybetmek için en iyi seçenek olabilir.
Sigarayı bırakmak: Sigarayı bırakmak genellikle kilo alımı ile ilişkilendirilir. Ve bazıları için, obezite olarak nitelendirilmek için yeterli kilo alımına yol açabilir. Genellikle bu, insanlar sigarayı bırakmayla başa çıkmak için abur-cubur yiyecekler kullandıklarından olur. Ancak uzun vadede sigarayı bırakmak, sağlığınız için sigara içmeye devam edip de kilo lmamış kalmaktan daha büyük bir faydadır. Doktorunuz sigarayı bıraktıktan sonra kilo almayı önlemenize yardımcı olabilir.
Uyku eksikliği/fazlalığı: Yeterince uyumamak veya çok fazla uyumamak, iştahınızı artıran hormonlarda değişikliklere neden olabilir. Ayrıca kilo alımına katkıda bulunabilecek kalori ve karbonhidrat bakımından yüksek yiyecekler isteyebilirsiniz.
Stres: Ruh halinizi ve refahınızı etkileyen birçok dış faktör obeziteye katkıda bulunabilir. İnsanlar stresli durumlar yaşadıklarında genellikle daha yüksek kalorili yiyecekler ararlar.
Mikrobiyom: Bağırsak bakterileriniz yediklerinizden etkilenir ve kilo alımına veya kilo vermede zorluğa katkıda bulunabilir.
Önceki kilo verme girişimleri. Önceki kilo verme girişimleri ve ardından hızlı kilo alma, daha fazla kilo alımına katkıda bulunabilir. Bazen yo-yo diyeti olarak adlandırılan bu fenomen metabolizmanızı yavaşlatabilir.

Şişmanlık tanımı ve saptanması Beden Kütle İndidi (BMI) tabanlı yapılır, bu indis 30 ve daha üzerinde ise şişmanlık, ya da şişmanlık ölçeğinde kiloluluktan söz edilir.
Beden kütle indisini saptamak için uygulanan formül kilogram cinsinden beden ağırlığının metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesi gerekir.

BMI Ağırlığın Değerlendirilmesi
18.5 aşağısında İnce
18.5-24.9 Normal
25.0-29.9 Kilolu
30.0 ve üzeri Şişman

BMI indisi bir çok insan için epey uygun bir şişmanlık/aşırı yağlılık ölçüsüdür. Tabii BMI beden yağını doğrudan ölçerek bu yargıya varmaz, ve bazı insanlar için, örneğin kaslı sporcular için, bedenlerinde hemen hiç yağ olmasa bile yağlı-şişman sınıfında değerlendirme anlamı taşır ve bu durumda yorum hatalıdır.

ok
ok

Aşırı kilo, hipertansiyon, Tip II diabetes mellitus (insüline bağımlı olmayan diyabet), artmış koroner hastalık riski, artmış açıklanamayan kalp krizi, hiperlipidemi, kısırlık ve daha yaygın olabilecek kolon, prostat, endometriyal ve göğüs kanseri dahil birçok ciddi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına neden olabilir.
Aşırı kilo alma mekanizması açıktır - vücudun yaktığından daha fazla kalori tüketildiğinde fazla kaloriler yağ (adipoz) dokusu olarak depolanır. Bununla birlikte kilo almaya yatkınlığın kesin neden o kadar net değildir ve muhtemelen karmaşık bir etkenler kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. Genetik faktörler, vücudun iştahı nasıl düzenlediğini ve yiyeceği enerjiye dönüştürme oranını (metabolik hız) önemli ölçüde etkilerler. Evlat edinenlerle ilgili araştırmalar bu ilişkiyi doğrulamıştır - evlat edinenlerin çoğu, kendi anne babalarınınkine, evlat edinen ebeveynlerinden daha çok benzeyen bir kilo alma modeli izlemişlerdir.
Bununla birlikte, kilo almaya genetik bir yatkınlık, bir kişinin otomatik olarak obez olacağı anlamına gelmez. Yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite kalıpları da bir kişinin kazandığı kilo miktarında önemli bir rol oynar. Son çalışmalar, bir kişinin diyetindeki yağ miktarının, içerdiği kalori sayısından daha fazla kilo üzerinde etkisi olabileceğini göstermiştir. Tahıllar, ekmekler, meyveler ve sebzeler gibi karbonhidratlar ve protein (balık, yağsız et, hindi göğsü, yağsız süt) neredeyse tüketildikleri anda yakıta dönüştürülür. Çoğu yağ kalorisi, genişledikçe ve çoğaldıkça vücudun ağırlığını ve çevresini artıran yağ hücrelerinde hemen depolanır. Amerika Birleşik Devletleri gibi zengin toplumlarda özellikle yaygın olan hareketsiz bir yaşam tarzı kilo alımına katkıda bulunabilir. Bazı durumlarda depresyon ve düşük benlik saygısı gibi psikolojik faktörler de kilo alımında rol oynayabilir.

Bir kişinin hayatının hangi aşamasında obez hale gelmiş olduğu, kilo verme yeteneğini etkileyebilir. Çocuklukta fazla kaloriler yeni yağ hücrelerine (hiperplastik obezite) dönüştürülürken, yetişkinlikte tüketilen fazla kaloriler sadece mevcut yağ hücrelerini genişletmeye (hipertrofik obezite) hizmet eder. Diyet ve egzersiz sadece yağ hücrelerinin boyutunu azaltabildiğinden, onları ortadan kaldıramadığından, çocukken obez olan kişiler, bir yetişkin kadar fazla kilolu olmuş bir kişiye göre beş kat daha fazla yağ hücresine sahip olabileceğinden kilo vermede büyük zorluk yaşayabilirler.
Obezite, aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli bozuklukların ve durumların bir yan etkisi olabilir:
Cushing sendromu (kortizol hormonunun aşırı salınmasını içeren bir bozukluk).
Hipotiroidizm (yetersiz çalışan tiroid bezinin neden olduğu bir durum).
İştahı düzenlemeye yardımcı olan beynin derinliklerinde bulunan bir yapı olan hipotalamusta hasar gibi nörolojik rahatsızlıklar.
Steroidler, antipsikotik ilaçlar veya antidepresanlar gibi ilaçların tüketimi.
Obezitenin başlıca semptomları aşırı kilo alımı ve çok miktarda yağ dokusunun varlığıdır. Obezite ayrıca aşağıdakileri içeren birkaç ikincil duruma da yol açabilir:
Artrit ve bel ağrısı gibi diğer ortopedik problemler.
Fıtıklar.
Göğüste ağrılı yanma hissi.
Astım.
Diş eti hastalığı.
Yüksek kolesterol seviyeleri.
Safra taşları.
Yüksek tansiyon.
Adet düzensizlikleri veya adet kanamasının kesilmesi (amenore).
Doğurganlığın azalması ve gebelik komplikasyonları.
Nefes darlığı.
Uyku apnesi ve uyku bozuklukları.
Kalın deri kıvrımlarında ter ve hücresel materyalin bakteriyel olarak parçalanmasından veya kıvrımlar arasında artan sürtünmeden kaynaklanan cilt bozuklukları.
Duygusal ve sosyal sorunlar.

ok
ZİYARETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ; YARARLI OLDUĞUMUZU UMUYORUZ.
BÄ°ZE ismail.german@test-dr.com ÃœZERÄ°NDEN HER ZAMAN YAZABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z.
...
© 2020 , Ä°smail GERMAN. HER HAKKI SAKLIDIR
PLEASE PREFER GIVING LINK IF THAT SUFFICES

 YARARLANILAN KAYNAKLAR
Medical Dictionary
Wikipedia
MayoClinic
WebMD
HealthLine
WHO
WHO-1
CDC
MedicineNet
 DEÄžERLENDÄ°RME SAYFALARI
OpenMD
NHCPS
MedFut
 DÄ°LÄ° TÃœRKÇE OLANLAR
Test-Dr.
 DÄ°LÄ° TÃœRKÇE DE OLABÄ°LENLER
Sypmtomate/Türkçe
 DÄ°LÄ° Ä°NGÄ°LÄ°ZCE OLANLAR
ADA
FamilyDoctor
Ä°sabelle
AskMD
SymCat
HealthLine
MayoClinic
Skinsight
Symptomate
WebMD
YourMD
iTriage
Dr. Schüler
Simplify
 TIBBÄ° SEMPTOMLAR LÄ°STESÄ°
Wikipedia
MedicineNet
RxList
NHS