Testler Sağlık Egitim Adalet e-Ticaret Tarım Yönetim
ilt
üye
Google PageRank Checker
PEPTÄ°K ÃœLSER (MÄ°DE+12 PARMAK ÃœLSERÄ°)
ok

Sindirim sisteminde yemek borusu, mide ve oniki parmak barsağının iç yüzünü döşeyen ve mukoza olarak adlandırılan tabakanın, mide asidi, sindirim enzimleri veya ilaçlarla hasarlanması sonucunda ortaya çıkan derin yaralar ülser veya peptik ülser olarak adlandırılır.
Mide asidi güçlü bir asit olmasına rağmen normal şartlarda midede ve onikiparmak barsağında bir hasar oluşturmaz. Mukoza yüzeyinde mide asidinin mukozaya ulaşmasını engelleyen kalın bir mukus tabakası mevcuttur. Mide mukozasında asit, pepsin ve safra asitleri gibi mukozayı hasarlayabilecek faktörlerle, mukozayı koruyucu faktörler arasında bir denge söz konusudur. Bu dengenin saldırgan faktörler lehine değişmesi mukoza bütünlüğünün bozulmasına ve ülser oluşmasına yol açar.
Biraz daha günlük dil ile açıklandığında şunlar söylenebilirler: Doku kaybının yanı sıra mide ya da onikiparmak bağırsağında pepsinin de etkisi ile yaralar oluşur. Enflamasyon adı verilen bu yaralar, ülkemizde mideden çok onikiparmak bağırsağında ve erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülmektedir. Özellikle 30-50 yaş grubunda daha çok görülen ülser, 60 yaş civarında kadınlarda daha çok ortaya çıkmaktadır.
Midede oluşan ülserler gastrik ülser, onikiparmak barsağında oluşan ülserler duoedenum ülseri veya bulber ülser olarak adlandırılır. 3-5 mm.'den 5cm.'e varan genişlikte olabilirler.
Ülserli hastaların ancak ¼ inde mide asit salgısı artmıştır ve yarısında da normal sınırlardadır. Mide asit sekresyonunun çok aşırı miktarda arttığı bazı hastalıklarda hemen her zaman ülser oluşumu söz konusu olamakla birlikte bu gibi durumlar çok nadir olarak görülür (Zollinger Ellison sendromu gibi).
Günümüzde ülserin iki temel sebebi olduğu kabul edilmektedir. Bir çok mide ve oniki parmak barsağı ülserli hasta Helicobacter pylori (HP) adı verilen bir b akteri ile enfektedir (%75. Sigara içme ile helicobakter pylori arasında güçlü bir birliktelik vardır. Sigara içme helicobakter pylori enfeksiyonu için uygun bir ortam yaratır. Sigara mide mukozasının defansif faktörlerini zayıflatır.
Diğer bir gurup hastada da uzun süreli aspirin veya steroid olmayan antiromatizmal ilaç (NSAEİ) kullanımı söz konusudur. Daha açık söylenildiğinde ifade şu şekli alabilir: Ülserojenik olduğundan kuvvetle şüphelenilen diğer ilaçlar arasında glukokortikoidler, indometasin ve fenilbutazon bulunur. Keza alkollü içkiler kullanımı da bu paragrafta yer alabilirler.
Psikosomatik faktörlerin peptik ülser gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. Psikolojik stres mide fonksiyonunu değiştirebilir ve de değiştirir. Uzun süreli psikolojik veya fizyolojik stres, stres ülseri olarak bilinen şeyi üretir. Bu farklı patolojik durumun klinik olarak kronik peptik ülserden daha akut olması ve kanamaya neden olma olasılığı daha yüksektir. Perforasyon ara sıra meydana gelir ve ağrı nadirdir. Stres ülserleriyle ilişkili durumlar arasında çoğu kez şiddetli travma, ameliyat, ileri düzeyde malignite, geniş yanıklar (Curling ülseri) ve beyin hasarı bulunur.
Soyağacı aynı zamanda say ağacıdır, bu sayede bir çok olumluluk da olumsuzluk da başa gelebilir. Hastanın genetik faktörleri ayrıca peptik ülserlerin ve mide kanserinin gelişimini etkiler ve pek çok kanıt, genetiğin duyarlılıkta rol oynadığını ve H. pylori enfeksiyonu, peptik ülser ve mide kanseri geliştirenler arasındaki farklılıklara katkıda bulunduğunu göstermiştir.

Peptik ülseri olan birçok insanda semptom bile görülmez ama bu hastalığın belirtileri hakkında şunları bilmek doğru olur:
Mide yanması
Dolgunluk hissi, ÅŸiÅŸkinlik veya geÄŸirme
Yağlı yiyeceklere karşı toleranssızlık
Göğüste ağrılı yanma hissi, mide ekşimesi
Mide bulantısı
En yaygın peptik ülser semptomu yanma gibi mide ağrısıdır. Mide asidi, aç karnına olduğu gibi ağrıyı daha da kötüleştirir. Ağrı genellikle mide asidini tamponlayan belirli yiyecekleri tüketerek veya asit azaltıcı bir ilaç alarak giderilebilir, ancak daha sonra geri gelebilir. Ağrı öğün aralarında ve geceleri daha kötü olabilir.
Daha seyrek olarak ülserler, aşağıdaki gibi ciddi belirti veya semptomlara neden olabilir:
Kırmızı veya siyah renkli kusmuk veya kan kusma
Dışkıda koyu kan veya siyah veya katranlı dışkı; dışkı rengi demir e hemoglobin nedenli koyulaşır ve kokusu da daha kötüleşir.
Nefes almada güçlük
Bayılıcakmış gibi hissetmek
Mide bulantısı ya da kusma
Açıklanamayan kilo kaybı
İştah azalması/değişiklikleri çünkü 12 parmak ülserinde ağrı yemekle azalır, iştah ve sonuçta kilo artabilir
Yukarıda listelenen ciddi belirti veya semptomlara sahipseniz doktorunuza görünün. Ayrıca reçetesiz satılan antasitler ve asit blokerleri ağrınızı dindiriyor ancak ağrı geri dönüyorsa doktorunuza danışın.
Hekime gitmekya da danışmak gerekir çünkü belirtiler bir yana ek kompliasyonlar oluşabilir. Ülserin üç ana komplikasyonu kanama, perforasyon ve tıkanmadır. Kanama, parlak kırmızı kan veya kahve öğütülmüş kusmuk kusması ve katranlı dışkı ile ortaya çıkabilir. Kanama, büyük kanamadan belirli bir süre boyunca ortaya çıkan gizli (gizli) kanamaya kadar değişebilir. Perforasyon, mide ve bağırsak içeriğinin periton boşluğuna dökülmesinden kaynaklanan kimyasal peritonit olasılığı nedeniyle sıklıkla cerrahi bir acil durumdur. Üst bağırsak yolunun tıkanması pilorda yara izi ve kas kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kusmukta mide asidi kaybı nedeniyle hızla alkaloza yol açabilen kalıcı kusma ile kendini gösterir. Tıkanıklık, yaralı dokunun cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.

ok
ok

Peptik ülserin şekilde görülen bir dizi hastalıkla bazan sık bazen seyrek karıştırılma olasılığı vardır. Üseri tespit etmek için doktorunuz önce tıbbi özgeçmişinizi dinleyip alabilir ve fizik muayene yapabilir. Daha sonra aşağıdakiler gibi tanı işlemlerinden geçmeniz gerekebilir:
H. pylori için laboratuar testleri. Doktorunuz, H. pylori bakterisinin vücudunuzda bulunup bulunmadığını belirlemek için testler önerebilir. Kan, dışkı veya nefes testi kullanarak H. pylori'yi arayabilir. Nefes testi en doğru olanıdır.
Nefes testi için radyoaktif karbon içeren bir şey içer veya yersiniz. H. pylori midenizdeki maddeyi parçalar. Daha sonra, daha sonra mühürlenen bir torbaya üflersiniz. H. pylori ile enfekte iseniz, nefes örneğiniz karbondioksit şeklinde radyoaktif karbon içerecektir.
H. pylori için testten önce bir antasit alıyorsanız, doktorunuza bildirdiğinizden emin olun. Hangi testin kullanıldığına bağlı olarak, antasitler yanlış negatif sonuçlara yol açabileceğinden ilacı bir süre için bırakmanız gerekebilir.
Endoskopi. Doktorunuz üst sindirim sisteminizi (endoskopi) incelemek için bir skop kullanabilir. Endoskopi sırasında, doktorunuz bir mercek (endoskop) ile donatılmış içi boş bir tüpü boğazınızdan aşağıya yemek borunuza, mideye ve ince bağırsağınıza geçirir. Endoskopu kullanarak doktorunuz ülser arar. Doktorunuz bir ülser tespit ederse, laboratuarda inceleme için küçük bir doku örneği (biyopsi) alınabilir. Bir biyopsi, mide zarınızda H. pylori olup olmadığını da belirleyebilir.
Yaşlıysanız, kanama belirtileriniz varsa veya yakın zamanda kilo kaybınız veya yeme ve yutma güçlüğü yaşadıysanız, doktorunuzun endoskopi önerme olasılığı daha yüksektir. Endoskopi midenizde bir ülser gösteriyorsa, semptomlarınız düzelse bile iyileştiğini göstermek için tedaviden sonra bir izleme endoskopisi yapılmalıdır.
Üst gastrointestinal seri. Bazen baryum yutmak (Baryum swallow) olarak adlandırılan, üst sindirim sisteminizin X-ışınları ile filminin alınmasıdır. Yemek borusu, mide ve ince bağırsağınızın görüntüleri x ışınları yardımıyla oluşturlur. Röntgen sırasında, sindirim sisteminizi kaplayan ve ülseri daha görünür kılan baryum içeren baryum içeren bir sıvı içirilir.

Peptik ülser tedavisi durumun nedenine bağlıdır. Genellikle tedavi varsa H. pylori bakterisini öldürmeyi, mümkünse NSAID'lerin kullanımını ortadan kaldırmayı veya azaltmayı ve ülserinizin ilaçla iyileşmesine yardımcı olmayı içerir.
İlaçlar şunları içerebilir:
H. pylori'yi öldürmek için antibiyotik ilaçlar. Sindirim sisteminizde H. pylori bulunursa, doktorunuz bakteriyi öldürmek için bir antibiyotik kombinasyonu önerebilir. Bunlar arasında amoksisilin (Amoxil), klaritromisin (Biaxin), metronidazol (Flagyl), tinidazol (Tindamax), tetrasiklin ve levofloksasin bulunabilir.
Kullanılan antibiyotikler, yaşadığınız yere ve mevcut antibiyotik direnç oranlarına göre belirlenecektir. Muhtemelen iki hafta boyunca antibiyotik almanız ve ayrıca bir proton pompası inhibitörü ve muhtemelen bizmut subsalisilat (Pepto-Bismol) dahil olmak üzere mide asidini azaltmak için ek ilaçlar almanız gerekecektir.
Asit üretimini engelleyen ve iyileşmeyi destekleyen ilaçlar. Proton pompa inhibitörleri - aynı zamanda PPI'lar olarak da adlandırılır - asit üreten hücrelerin parçalarının hareketini bloke ederek mide asidini azaltır. Bu ilaçlar reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid), rabeprazol (Aciphex), esomeprazol (Nexium) ve pantoprazol (Protonix) içerir. Proton pompası inhibitörlerinin özellikle yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı kalça, bilek ve omurga kırığı riskinizi artırabilir. Doktorunuza kalsiyum takviyesinin bu riski azaltıp azaltamayacağını sorun.
Asit üretimini azaltan ilaçlar. Asit blokerleri - histamin (H-2) blokerleri olarak da adlandırılır - sindirim sisteminize salınan mide asidi miktarını azaltır, bu da ülser ağrısını hafifletir ve iyileşmeyi teşvik eder.
Reçeteyle veya reçetesiz satılan asit blokerleri arasında famotidin (Pepcid AC), simetidin (Tagamet HB) ve nizatidin (Axid AR) ilaçları bulunur. Mide asidini nötralize eden antasitler. Doktorunuz, ilaç rejiminize bir antasit ekleyebilir. Antasitler, mevcut mide asidini nötralize eder ve ağrının hızla giderilmesini sağlayabilir. Yan etkiler, ana bileşenlere bağlı olarak kabızlık veya ishali içerebilir. Bu arada, Antasitler semptomların giderilmesini sağlayabilir ancak genellikle ülserinizi iyileştirmek için kullanılmazlar.
Midenizin ve ince bağırsağınızın iç yüzeyini koruyan ilaçlar. Bazı durumlarda doktorunuz, midenizi ve ince bağırsağınızı kaplayan dokuları korumaya yardımcı olan, sitoprotektif ajanlar adı verilen ilaçlar yazabilir. Seçenekler arasında reçeteli ilaçlar sukralfat (Carafate) ve misoprostol (Cytotec) bulunur.
Not: Burada söz edilen ilaçlar ABD'de kullanlan ilaçlardır.
Tedavi ile iyileşmeyen peptik ülserlere refrakter ülserler denir. Aşağıdakiler dahil ülserin iyileşememesinin birçok nedeni vardır:
İlaçları talimatlara göre almamak
Bazı H. pylori türlerinin antibiyotiklere dirençli olması
Düzenli tütün kullanımı
Ülser riskini artıran NSAID'ler gibi düzenli ağrı kesicilerin kullanımı
Dirençli ülser tedavisi genellikle farklı antibiyotiklerin kullanılmasıyla birlikte iyileşmeyi engelleyebilecek faktörlerin ortadan kaldırılmasını içerir.
Ülser kaynaklı akut kanama veya delinme gibi ciddi bir komplikasyonunuz varsa, ameliyat gerekebilir. Bununla birlikte, mevcut birçok etkili ilaç nedeniyle ameliyata eskisine göre çok daha az ihtiyaç duyulmaktadır.

ok
ZİYARETİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ; YARARLI OLDUĞUMUZU UMUYORUZ.
BÄ°ZE ismail.german@test-dr.com ÃœZERÄ°NDEN HER ZAMAN YAZABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z.
...
© 2020 , Ä°smail GERMAN. HER HAKKI SAKLIDIR
PLEASE PREFER GIVING LINK IF THAT SUFFICES

 YARARLANILAN KAYNAKLAR
Medical Dictionary
Wikipedia
NHS
MedLine
MayoClinic
WebMD
HealthCentral
MedNet
CerrahpaÅŸaTF
KoÅŸuyolu
CentralHospital
 DEÄžERLENDÄ°RME SAYFALARI
OpenMD
NHCPS
MedFut
 DÄ°LÄ° TÃœRKÇE OLANLAR
Test-Dr.
 DÄ°LÄ° TÃœRKÇE DE OLABÄ°LENLER
Sypmtomate/Türkçe
 DÄ°LÄ° Ä°NGÄ°LÄ°ZCE OLANLAR
ADA
FamilyDoctor
Ä°sabelle
AskMD
SymCat
HealthLine
MayoClinic
Skinsight
Symptomate
WebMD
YourMD
iTriage
Dr. Schüler
Simplify
 TIBBÄ° SEMPTOMLAR LÄ°STESÄ°
Wikipedia
MedicineNet
RxList
NHS